Hekkenwerk = Gekkenwerk

 

hek 17

Hekken zijn onnatuurlijke verschijnsels. Ze verhinderen het vrije verkeer tussen hoog en laag, rijk en arm, van jouw en van mij, de wereld en de andere wereld. Ons huis is omgeven door hekken, die

1 Altijd openstaan

2 Trouwens ook niet goed afgesloten kunnen worden

Enige opwinding over hekken is in ons geval dus misplaatst. Dat neemt niet weg dat ik - voor de zoveelste keer in mijn leven - mijn aandacht, energie en tijd heb gegeven aan iets overbodigs maar wel bestaand, in dit geval hekwerken. Waarom is me niet geheel duidelijk.

Onderstaand feitenrelaas geeft exact weer hoe een vaag plan verwerd tot een één-dimensionaal plan, dat mij geleidelijk in een keurslijf dwong. Maar gelukkig, door onbegrepen protesten uit mijn onderbewuste, kwam alles op zijn pootjes terecht.

Het ging zo:

In 1983 kochten we de vervallen boerderij "In het Hofke" van Boer Urlings, die in dat jaar, op zijn 65ste gestopt was met zijn bedrijf. Aan de oprit stond een lelijke ijzeren poort. Een van de eerste dingen die we deden, omstreeks 1987, wat betreft de hekken althans, was deze lompe, mistroostige, zwartgeteerde poort vervangen door iets beters, namelijk een tweedehands nostalgisch oudhollands groen geschilderd hekwerk met rode roosjes er in, en franse lelies op de spijlen. Het hek werd iets verhoogd en geschilderd. Aan weerszijden metselde ik twee zuilen, waarin de poort precies paste.

Ruim 25 jaar later, besloten we tot een kleine ingreep en de hele oprit aan te passen, mede in verband met de vernieuwing van het straat en rioolwerk in Grijzegrubben.

oprit

Werk in uitvoering aan de oprit, 2014

Er kwam nieuwe riolering, regenwaterafvoer, twee oude berkenbomen werden gekapt, alle beton, muurtjes, poorten, hekken verwijderd. Er kwam een nieuwe bestrating van natuursteen. Samen met Wiel Cobben maakte ik zuiltjes, zuiltjes en nog eens zuiltjes van veldbrandsteen, waartussen hekwerk moest komen. Ik begon im februari 2014.

Hieronder volgt een kort verslag van de productie van de hekken.

Hek 01:          De oude poort werd iets verhoogd en voorzien van nieuwe ophanging. De plaats van de zuiltjes werd hieraan aangepast.

Hek 02:          Voor een hek naast de poort gebruikte ik het oude hekje. Ik versneed het en laste het weer aan elkaar op de juiste maat. Gewoon zoals het was. Met sierringen en franse lelies.

Hek 03:          Voor het hek aan de andere kant van de poort gebruikte ik de versneden resten van hek 02 , aangevuld met enkele ringen en lelies die ik kocht bij Felix Filips metaalhandel.

Hek 04:           Hek 04  werd een poortje. Dit werd geheel gebouwd uit nieuw materiaal.

Intermezzo:     Dit  was een bevrijdend moment. Al het oude ijzer was hergebruikt. Ik vond de franse lelies eigenlijk maar wrede wapens en bedacht dat er ook balletjes op mochten. Ik kocht een enorme partij bandijzer, rondijzer, ringen en balletjes en besloot een sober hek te maken. Vervolgens ging ik aan de slag.

Hek 05:         Ik maakte een hek op maat tussen twee zuiltjes. Gaten boren in bandijzer, afkorten, 15 mm rondijzer afkorten, hek lassen, ca 20- 24 bolletjes lassen, menie, menie, aflakken, ophangen. Volgende. 

Hek 06:         Ik maakte een hek op maat tussen twee zuiltjes. Gaten boren in bandijzer, afkorten, 15 mm rondijzer afkorten, hek lassen, ca 20- 24 bolletjes lassen, menie, menie, aflakken, ophangen. Volgende. 

Hek 07:         Ik maakte een hek op maat tussen twee zuiltjes. Gaten boren in bandijzer, afkorten, 15 mm rondijzer afkorten, hek lassen, ca 20- 24 bolletjes lassen, menie, menie, aflakken, ophangen. Volgende. 

Hek 08:         Ik maakte een hek op maat tussen twee zuiltjes. Gaten boren in bandijzer, afkorten, 15 mm rondijzer afkorten, hek lassen, ca 20- 24 bolletjes lassen, menie, menie, aflakken, ophangen. Volgende. 

Hek 09:         Ik maakte een hek op maat tussen twee zuiltjes. Gaten boren in bandijzer, afkorten, 15 mm rondijzer afkorten, hek lassen, ca 20- 24 bolletjes lassen, menie, menie, aflakken, ophangen. Volgende. 

Hek 10:         Ik maakte een hek op maat tussen twee zuiltjes. Gaten boren in bandijzer, afkorten, 15 mm rondijzer afkorten, hek lassen, ca 20- 24 bolletjes lassen, menie, menie, aflakken, ophangen. Volgende. 

Hek 11:         Ik maakte een hek op maat tussen twee zuiltjes. Gaten boren in bandijzer, afkorten, 15 mm rondijzer afkorten, hek lassen, ca 20- 24 bolletjes lassen, menie, menie, aflakken, ophangen. Volgende. 

Hek 12:         Ik maakte een hek op maat tussen twee zuiltjes. Gaten boren in bandijzer, afkorten, 15 mm rondijzer afkorten, hek lassen, ca 20- 24 bolletjes lassen, menie, menie, aflakken, ophangen. Volgende. 

Hek 13:         Ik maakte een hek op maat tussen twee zuiltjes. Gaten boren in bandijzer, afkorten, 15 mm rondijzer afkorten, hek lassen, ca 20- 24 bolletjes lassen, menie, menie, aflakken, ophangen. Volgende. 

Hek 14:         Ik maakte een hek op maat tussen twee zuiltjes. Gaten boren in bandijzer, afkorten, 15 mm rondijzer afkorten, hek lassen, ca 20- 24 bolletjes lassen, menie, menie, aflakken, ophangen. Volgende.

Hek 15:         Ik maakte een hek op maat tussen twee zuiltjes. Gaten boren in bandijzer, afkorten, 15 mm rondijzer afkorten, hek lassen, ca 20- 24 bolletjes lassen, menie, menie, aflakken, ophangen. Nooit meer een volgende.  

Eind maart waren de hekken klaar. Ik kon geen hekken meer zien. Ik had mezelf overtroffen in mijn standvastigheid. Maar er moesten nog drie poortjes gemaakt worden.

Hek 16:         Ik bouwde van oude materialen zoals een koebel, onderdelen van een Singer naaimachine, watermeters en nieuw ijzer een hekje. De koebel was verend opgehangen en tevens een bel voor klanten van Josje. Het was alleen veel ingewikkelder om dergelijke materialen aan elkaar te lassen. Toen ik vervolgens ontdekte dat een koolmees zich probeerde te nestelen in een watermeter, wist ik dat ik terug was op de goede weg. Ik zag ze vliegen!!

Hek17:          Onze achterbuurman Ben Ikelaar is op 2 april jarig . Ter ere van hem bouwde ik een hekwerk, waarin de bolletjes op de muziek van "Lang zal hij leven in de gloria, in de gloria"werden gelast. Ter verhoging van de vreugde werd een met mijn hogedruk pers platgewalste bastuba ingebouwd.

Hek 18:       De  moestuin van Josje was vanaf de straat vrij toegankelijk. Ook daar moest dus een functioneel hek komen. Dus bouwde ik opnieuw een draaihek, met min of meer dezelfde soort onderdelen, maar nu werd er een kraan aan toegevoegd waar geen water uitkomt.

Tenslotte werden alle zuiltjes voorzien van zelfgebouwde lampen van recyclingmateriaal, zoals weckpotten, glasscherven en oude hoogspanningsisolatoren. Voor de bovenkante bakte ik grote tegels met redoxglazuur. Dat ziet er nu zo een beetje uit.

    

hekken

 

Hieronder vindt U een overzicht van de hekken


hek 01

hek 02

hek 03

hek 04

hek 05

hek 06

hek 07

hek 08

hek 09

hek 10

hek 11

hek 12

hek 13

hek 14

hek 15

hek 16a

hek 16b

hek 16c

hek 17

hek 18

hekken